forum.ingkomora.rs
forumi Inženjerske komore Srbije

FAQ - Često Postavljana PitanjaFAQ - Često Postavljana Pitanja   TražiTraži 
   Proveri privatne porukeProveri privatne poruke   PristupiPristupi 

Uputstvo za korišćenje

Koliko nam je plata?

Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Pravilnik minimalnih cena projektanskih usluga
Pogledaj prethodnu temu :: Pogledaj sledeću temu  
Autor Poruka
sanjac905

Pridružio: 27 Jul 2004

PorukaPoslao: Sre Maj 30, 2007 6:42 pm    Naslov: Koliko nam je plata? Odgovoriti sa citatom

Pitanje je koliko nam je plata,prosecna? Question
Radim u privatnoj firmi,8h dnevno,a plata mi je ispod proseka, to je 19.130dinara..
Pitam koliko bi trebala plata za gradjevince,odgovorne projektante i izvodjace radova koje imaju licence???
Molim odgovore.Hvala.
Nazad na vrh
Pogledaj profil korisnika Pošalji privatnu poruku
cikadare134

PorukaPoslao: Uto Jun 19, 2007 10:33 am    Naslov: plata? Odgovoriti sa citatom

Drage kolege,
pitanje velicine plate je veoma relativno i da li platu smatramo za odgovarajucu
zavisi od mnogo, mnogo stvari a neke od njih su:
- prekovremeni rad (svakodnevan ili povremen, subota ili cak i nedelja)
- atmosfera (odnos sa kolegama i poslodavcem)
- lokacija firme (vreme provedeno u putu)
- pritisak (tesni rokovi)
- odgovornost
- postojanje bonusa i stimulacija
- redovnost primanja
- licne potrebe

Tek nakon razmatranja svih ovih faktora covek donekle moze reci da li mu je plata odgovarajuca ili ne.
Misljenja sam da vecina poslodavaca na ovim prostorima jos nisu svesni koliko stvarno vredi dobar radnik. Taj trend ce se menjati ali sigurno ne tako naglo kako bi mi zeleli.
Zanimanje inzenjera je podcenjeno u svakom slucaju i mislim da nasim odnosom prema radu i stavom prema poslodavcu to moramo postepeno promeniti.

Plata navedena u prethodnoj poruci je toliko ponizavajuca da je ne bi ni komentarisao.

Svaka plata za licenciranog inzenjera (bez obzira na najbolje odgovore na gore navedena pitanja) koja je manja od protivrednosti 600EUR je na neki nacin ponizavajuca. Zato bih ohrabrio ljude da stalno menjaju posao ukoliko su nezadovoljni jer dobri poslodavci postoje i velika je zabluda da je "svuda isto".

Pozdrav Darko
Nazad na vrh
Slobodan.M9217

PorukaPoslao: Čet Sep 20, 2007 2:28 pm    Naslov: Šta znači kolika je plata ??? Odgovoriti sa citatom

Radim u privatnoj firmi u kojoj sam za zadnjih 15 mjeseci radio od 280 do 315 h mjesecno, (čitaj oko 750 h prekovremenih a privatnih i ličnih sati za 15 mjeseci) na poslovima projektovanja.

Plata je uslovno velika ali šta je krajnja cijena svega toga:

1. Izgubio sam sve priajtelje Crying or Very sad
2. Zeznuo sam zdravlje Crying or Very sad
3. Nocu umoran sjedam u taxi jer nemam snage da cekam BUS
4. Nemam vremana da optimizujem kupovinu jer kupujem prvo što mi dođe pod ruku a
to znači skuplje od onoga što nađu manje plaćeni od mene
5. 750 prekovremenih sati u navedenom preiodu gazda je prisvojio za sebe i sada kupuje
poslovni prostor od 2000 m2 u centru BGD ali samo za sebe (mene tu nigdje nema)
6. Nije meni platio tih 750 h pa ni državi za porez tako da će mi i penzija biti manja a on
sve bogatiji.
7. Kada sam bolestan(39.5 C) i ležim kod kuće moram da ponesem posao sa sobom a kod doktora
ne idem jer nemam snage za to i kada mu posle toga donesem i urađen posao on mi te iste
dane odbije od godišnjeg odmora, kao izležavao sam se
8. Planiram da pređem (pobjegnem) u neku državnu firmu u kojoj je plata mnogo manja
ali se ne radi toliko pa ću istu tu manju platu bolje preraspodijeliti i samim tim živit isto
ili čak bolje
9. Godišnji odmor je minimalac 20 d bez ikakvih dodatak za uslove i težinu rada (12 h
buljenja u PC i tupkanja po tastaturi, otpadoše prsti, puče kičma i vrat, oči ispadaju
kao kifle ...) i još ti od toga mazne barem 6 do 7 dana godišnje a ostatak koristi u 2 ili 3 dijela a
najbolje bi bilo da ga nikako i ne koristiš, jer šta će tebi to kad je godišnji odmor
glupost i gubljenje tvog ličnog vremena a gazda je u tom periodu na gubitku

i td. a mogao bih tri dana da besjedim o tome ko Platon, ali od toga nemam ništa barem za sada.

REZULTAT SVEGA GORE REČENOG I PREĆUTANOG JE:

On je sve veći "BIZMISEN" i BOGATAŠ a ja sam istrošena i iscijeđena potrošna roba kojoj polako ističe rok upotrebe i on bi bio najzadovoljniji da posle roka upotrebe sve ovakve kao ja bace niz Dunav ili Savu da ne gledaju istrošene i bojedne oko sebe i da njegove plemenite oči zbog toga ne pate

Naravučenije:

ŽIVILA REVOLUCIJA PROTIV ZLOTVORA I TLAČITELJA NARODA I KAMO SREĆE DA ŠTO PRIJE DOĐE NOVA U KOJOJ BIH RADO UZEO UČEŠĆE

GLAVU GORE POSRNULO ROBLJE
Nazad na vrh
nina0666

PorukaPoslao: Ned Sep 23, 2007 12:20 pm    Naslov: UZAS Odgovoriti sa citatom

Covece, kakva nocna mora. Shocked
Pa menjaj posao, dok jos mozes da radis negde.
SRECNO!
Nazad na vrh
cikadare134

PorukaPoslao: Ned Okt 14, 2007 1:32 pm    Naslov: Odgovoriti sa citatom

Manje vise, svi koji rade u privatnim firmama imaju barem neki od gore navedenih preblema.

Mislim da je najgore od svega kad posao pocne da ostavlja posledice
na zdravlje iako nije naivan i uticaj otudjenja od porodice. Dosta ljudi
znam a i ja sam jedan od njih koji od posla ne stizu ni da osnuju porodicu.

Revolucija sigurno nije resenje... Shocked
Treba covek da prestane da ocekuje da
ce neko da se izbori za njega, vec ako je sposoban da uzme stvar u svoje ruke, tj. da promeni posao (barem dok moze Sad ).

Ja sam za 4 godine promenio 3 posla (poslednji put pre mesec dana) i mislim da nijednom nisam pogresio.

Pozdrav -
sreca prati hrabre.
Nazad na vrh
aca2997

PorukaPoslao: Pet Jul 16, 2010 6:26 am    Naslov: Da li se nesto promenilo u pogledu plata? Odgovoriti sa citatom

Narodna izreka: Ko radi ne boji se gladi?
Nazad na vrh
Prikaži poruke iz poslednjih:   
Napiši novu temu   Odgovori na poruku    forum.ingkomora.rs -> Pravilnik minimalnih cena projektanskih usluga Sva vremena su GMT + 1 sat
Strana 1 od 1

Skoči na:  
Ne možete pisati nove teme u ovom forumu
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Ne možete menjati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete brisati vaše poruke u ovom forumu
Ne možete glasati u ovom forumu